Imunologické okienko

Dnes si vysvetlíme to toľkokrát spomínané imunologické okno a zavádzanie alergénov.

Veľmi zjednodušene povedané, existuje obdobie u Vášho bábätka, kedy ešte ono samo nie je schopné v dostatočnej miere vytvárať protilátky proti prijatým antigénom a taktiež protilátky, ktoré prešli do jeho krvi počas tehotenstva, už takmer vymizili. Preto sa toto obdobie nazýva imunologickým oknom. Ide o obdobie medzi ukončeným 4. a 7. mesiacom alebo 16. a 27. týždňom života. Je to jedinečné obdobie, kedy je možné vytvoriť tzv. orálnu toleranciu alergénov. V širšom ponímaní, a tak to uvádzajú aj niektoré imunologické spoločnosti vo svete, je možné zaviesť alergény do stravy od ukončeného 4. mesiaca až do dovŕšenia 1 roka.

Treba si však doplniť, že tu sa nerozprávame o zavádzaní príkrmov, ale o zavádzaní alergénov s cieľom, predísť alergií v neskoršom veku. Preto je ten princíp trochu iný. Taktiež si treba povedať, že výskumy okolo tohto okna stále trvajú a rôzne krajiny ponúkajú rôzne interpretácie a rôzne postupy.

Častokrát sa stretneme aj s tým, že v rôznych krajinách kladú dôraz na iné alergény. Tak, ako sa u nás kladie dôraz na mlieko a lepok, tak sa v Severnej Amerike kladie dôraz na vajíčko a arašidy. Osobne si však myslím, že čisto logicky, ak by sme mali navodiť toleranciu na lepok, či mlieko, či vajíčko, či arašid, malo by byť možné rovnakým spôsobom a v rovnakom časovom úseku navodiť toleranciu aj pre všetky ostatné potenciálne alergény.

Z ponúkaných možností, ako toleranciu navodiť, sa mi najviac pozdáva úplne jednoduchá v zmysle takom, že úplne na začiatku, keď dieťatku ponúkneme alergén (lepok, mlieko, arašid, vajíčko, zeler, jahody, citrusy), dáme mu z neho minimálne množstvo. Trošinku, omrvinku, tak na stretnutie, ochutnanie, obliznutie. Jednoducho, keď budete večerať a vy budete mať na tanieri chlieb s avokádovou nátierkou, dáte dieťatku trošku obliznúť z toho avokáda. Síce avokádo nie je známe ako alergén, ale nie je pre nás bežné, takže by som sa k nemu postavila s opatrnosťou. Nabudúce, bude pri vás váš drobec pri jedení jogurtu, tak mu dáte obliznúť z jogurtu – samozrejme bieleho. A tak podobne. Ako to život bude ponúkať, tak budete dávať ochutnávať Vášmu dieťatku rôzne alergény. A postupne mu z nich ponúknete viac a viac. Bez náhlenia a stíhania všetkých alergénov a všetkých zelenín, či ovocia, do toho a toho mesiaca. Veľmi sa mi páči priestor až do roka. Najmä, kvôli perfekcionistickým mamám. Keď budú vedieť, že majú veľký časový priestor, budú všetko robiť s väčšou ľahkosťou a pohodou.

Zdroj: Unsplash.com

A, čo je úplne najviac a najlepšie? Nechajte Vaše dieťa plaziť sa Vám pod nohami v kuchyni/jedálni. Všimla som si, pozorujúc nielen naše deti, že väčšinou práve, keď sa plazia, zbierajú odrobinky, kade chodia a, čo s nimi robia? Dávajú ich do úst. Ochutnávajú. Oblizujú, čo nájdu. A kedy sa deti plazia? Okolo siedmeho mesiaca. Zaujímavé, že? Aká je tá príroda dokonalá. Ani by sme nemuseli robiť výskumy, stačí pozorovať naše deti 😉 Preto si myslím – nechajte ich zbierať odrobinky zo zeme v kuchyni. Veď doma na zemi nemáte ani týfus, ani rotavírus, ani šiestu detskú chorobu, či chorobu ruky-nohy-ústa (teda pokiaľ ste si ich nedoniesli z dákeho detského kútika, či škôlky a pod.). A samozrejme, verím, že kúsky orechov sa vám nepovaľujú po zemi. Chcem tým povedať len toľko, že, ak potenciálne rizikové omrvinky na zemi nebudú (rizikové v zmysle vdýchnutia), môže si vaše bábätko ochutnávať. Veď oni si vlastne takto sami regulujú to imunologické okno. Oni si sami navodzujú orálnu toleranciu a rovnako aj imunitu. To, čo zjete, rozložíte na čiastočky, spoznáte a vybavíte sa do budúcna vedomosťou. Ochoriete väčšinou z toho, čo vdýchnete. Je pravda, že sú aj gastrovírusy, ktoré Vám spôsobia chorobu práve tým, že ich zjete, ale je ich menej. A vo vašej domácnosti toto riziko takmer na sto percent odpadá 😉

Aby som teda zhrnula imunologické okno a zavádzanie alergénov:

  • Ak máte v rodine alergikov a najmä alergikov na potraviny, spíšte si rizikové potraviny a skúste ich bábätku postupne ponúknuť medzi ukončeným 4. mesiacom a ukončeným 7.-12. mesiacom. Od mini omrvinky, postupne v pravidelne nepravidelných intervaloch podávať znova a znova vždy trochu viac. Pozorujúc reakciu. Ak ponúknete aj iné alergény o to lepšie. Ja som sa zamerala na tie najzásadnejšie. Ostatné som nechala na plazenie a ochutnávanie.
  • Ak v rodine nemáte alergikov v princípe sa tým nemusíte ani zaoberať. No plaziť a ochutnávať omrvinky nechať môžete.

Prečítajte si

Hrôzostrašné kliešte

Čo vedieť o kliešťoch? Choroby, ktoré prenášajú, ako na prevenciu, ale aj ako na úspešný boj proti prisatému kliešťovi vám povie DOKi Katka.

Keď to žije II.

Parazity v nás žijú, ani o nich nemusíme vedieť. Hrozbu predstavujú hlavne kvôli pomalému nástupu problémov a mnohokrát ťažkej diagnostike.

Keď to žije

Vši a ich potomkovia hnidy, dorastajúce na našich vlasoch, sú kamoškami, po ktorých nik netúži. Môže za to nedostatočná hygiena? Doki Katka vám prezradí svoj príbeh a hlavne, ako sa zbaviť týchto neželaných návštevníkov.

Leto, teplo, deti

Slnečné žiarenie vo zvýšenej miere môže poškodiť pokožku - môže ju spáliť. Je však potrebné na tvorbu vitamínu D. Nechceme sa spáliť, lenže potrebujeme aj prirodzene vytvorený vitamín D. Ako z toho teda vykľučkovať? Poradí DOKi Katka.

Dávame deťom hranice

Keď naše deti budú vidieť, že my ich prijímame, no zároveň im nedovolíme „skákať nám po hlave“, vezmú to, ako štandardný prístup a budú sa tak časom správať aj oni. S rešpektom voči druhým, no zároveň voči sebe.

Obstipácia alebo zápcha je problém, ktorý môže veľmi potrápiť naše deti. Prečo vzniká, ako ju ju vie pediater správne diagnostikovať, ale hlavne, ako proti nej úspešne bojovať vám prezradí DOKi Katka.