Imunologické okienko

Dnes si vysvetlíme to toľkokrát spomínané imunologické okno a zavádzanie alergénov.

Veľmi zjednodušene povedané, existuje obdobie u Vášho bábätka, kedy ešte ono samo nie je schopné v dostatočnej miere vytvárať protilátky proti prijatým antigénom a taktiež protilátky, ktoré prešli do jeho krvi počas tehotenstva, už takmer vymizili. Preto sa toto obdobie nazýva imunologickým oknom. Ide o obdobie medzi ukončeným 4. a 7. mesiacom alebo 16. a 27. týždňom života. Je to jedinečné obdobie, kedy je možné vytvoriť tzv. orálnu toleranciu alergénov. V širšom ponímaní, a tak to uvádzajú aj niektoré imunologické spoločnosti vo svete, je možné zaviesť alergény do stravy od ukončeného 4. mesiaca až do dovŕšenia 1 roka.

Treba si však doplniť, že tu sa nerozprávame o zavádzaní príkrmov, ale o zavádzaní alergénov s cieľom, predísť alergií v neskoršom veku. Preto je ten princíp trochu iný. Taktiež si treba povedať, že výskumy okolo tohto okna stále trvajú a rôzne krajiny ponúkajú rôzne interpretácie a rôzne postupy.

Častokrát sa stretneme aj s tým, že v rôznych krajinách kladú dôraz na iné alergény. Tak, ako sa u nás kladie dôraz na mlieko a lepok, tak sa v Severnej Amerike kladie dôraz na vajíčko a arašidy. Osobne si však myslím, že čisto logicky, ak by sme mali navodiť toleranciu na lepok, či mlieko, či vajíčko, či arašid, malo by byť možné rovnakým spôsobom a v rovnakom časovom úseku navodiť toleranciu aj pre všetky ostatné potenciálne alergény.

Z ponúkaných možností, ako toleranciu navodiť, sa mi najviac pozdáva úplne jednoduchá v zmysle takom, že úplne na začiatku, keď dieťatku ponúkneme alergén (lepok, mlieko, arašid, vajíčko, zeler, jahody, citrusy), dáme mu z neho minimálne množstvo. Trošinku, omrvinku, tak na stretnutie, ochutnanie, obliznutie. Jednoducho, keď budete večerať a vy budete mať na tanieri chlieb s avokádovou nátierkou, dáte dieťatku trošku obliznúť z toho avokáda. Síce avokádo nie je známe ako alergén, ale nie je pre nás bežné, takže by som sa k nemu postavila s opatrnosťou. Nabudúce, bude pri vás váš drobec pri jedení jogurtu, tak mu dáte obliznúť z jogurtu – samozrejme bieleho. A tak podobne. Ako to život bude ponúkať, tak budete dávať ochutnávať Vášmu dieťatku rôzne alergény. A postupne mu z nich ponúknete viac a viac. Bez náhlenia a stíhania všetkých alergénov a všetkých zelenín, či ovocia, do toho a toho mesiaca. Veľmi sa mi páči priestor až do roka. Najmä, kvôli perfekcionistickým mamám. Keď budú vedieť, že majú veľký časový priestor, budú všetko robiť s väčšou ľahkosťou a pohodou.

Zdroj: Unsplash.com

A, čo je úplne najviac a najlepšie? Nechajte Vaše dieťa plaziť sa Vám pod nohami v kuchyni/jedálni. Všimla som si, pozorujúc nielen naše deti, že väčšinou práve, keď sa plazia, zbierajú odrobinky, kade chodia a, čo s nimi robia? Dávajú ich do úst. Ochutnávajú. Oblizujú, čo nájdu. A kedy sa deti plazia? Okolo siedmeho mesiaca. Zaujímavé, že? Aká je tá príroda dokonalá. Ani by sme nemuseli robiť výskumy, stačí pozorovať naše deti 😉 Preto si myslím – nechajte ich zbierať odrobinky zo zeme v kuchyni. Veď doma na zemi nemáte ani týfus, ani rotavírus, ani šiestu detskú chorobu, či chorobu ruky-nohy-ústa (teda pokiaľ ste si ich nedoniesli z dákeho detského kútika, či škôlky a pod.). A samozrejme, verím, že kúsky orechov sa vám nepovaľujú po zemi. Chcem tým povedať len toľko, že, ak potenciálne rizikové omrvinky na zemi nebudú (rizikové v zmysle vdýchnutia), môže si vaše bábätko ochutnávať. Veď oni si vlastne takto sami regulujú to imunologické okno. Oni si sami navodzujú orálnu toleranciu a rovnako aj imunitu. To, čo zjete, rozložíte na čiastočky, spoznáte a vybavíte sa do budúcna vedomosťou. Ochoriete väčšinou z toho, čo vdýchnete. Je pravda, že sú aj gastrovírusy, ktoré Vám spôsobia chorobu práve tým, že ich zjete, ale je ich menej. A vo vašej domácnosti toto riziko takmer na sto percent odpadá 😉

Aby som teda zhrnula imunologické okno a zavádzanie alergénov:

  • Ak máte v rodine alergikov a najmä alergikov na potraviny, spíšte si rizikové potraviny a skúste ich bábätku postupne ponúknuť medzi ukončeným 4. mesiacom a ukončeným 7.-12. mesiacom. Od mini omrvinky, postupne v pravidelne nepravidelných intervaloch podávať znova a znova vždy trochu viac. Pozorujúc reakciu. Ak ponúknete aj iné alergény o to lepšie. Ja som sa zamerala na tie najzásadnejšie. Ostatné som nechala na plazenie a ochutnávanie.
  • Ak v rodine nemáte alergikov v princípe sa tým nemusíte ani zaoberať. No plaziť a ochutnávať omrvinky nechať môžete.

Prečítajte si

Vyšetrenie novorodenca

Prvé vyšetrenie novorodenca u pediatra hodnotí stav po pôrode, vývoj, reakcie a radí rodičom. Viete, prečo je dôležitý aj rozhovor o dojčení a starostlivosti?

Čo robiť pri problémoch s očami u detí? Článok vám poradí, ako zvládnuť cudzie teleso v oku, jačmeň, škúlenie či zápal dúhovky a kedy vyhľadať očného lekára.

Plynulý štart do školy začína včasnou prípravou. Zistite tipy na adaptáciu, imunitu a zvládanie emócií. Prečítajte si článok a pripravte sa spolu s nami!

Choroby očí

Čo robiť pri problémoch s očami u detí? Článok vám poradí, ako zvládnuť cudzie teleso v oku, jačmeň, škúlenie či zápal dúhovky a kedy vyhľadať očného lekára.

Hrôzostrašné kliešte

Čo vedieť o kliešťoch? Choroby, ktoré prenášajú, ako na prevenciu, ale aj ako na úspešný boj proti prisatému kliešťovi vám povie DOKi Katka.

Keď to žije II.

Parazity v nás žijú, ani o nich nemusíme vedieť. Hrozbu predstavujú hlavne kvôli pomalému nástupu problémov a mnohokrát ťažkej diagnostike.