Kapustnica
Bryndza

Zdroj: unsplash.com
Žinčica
Konopné semienka
Ľanové semienka

Zdroj: unsplash.com
Ovos
Keď už sme pri tých kašiach. Kto z vás nemával ako dieťa pravidelne nepravidelne ovsenú kašu? Je to taká naša slovenská klasika. Pamätám si, ako teraz, že sme si vždy rozprávali o tom, že ovos je pre koníky a pre ich krásnu hrivu. No keby bol len pre koníky!
Ovos by mal byť naozaj pravidelne na našom stole, pretože obsahuje jednak dôležité minerály ako vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík, draslík, ale aj takmer všetky vitamíny rozpustné vo vode (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C) a k tomu aj v tukoch rozpustné vitamíny A a E (preto nám asi mamy zvykli dávať na kašu to maslo, že by sa vstrebali aj tieto vitamíny.
Aby toho nebolo málo, pridám nakoniec tú najväčšiu pecku. Betaglukány – dokázané imunomodulansy, ktoré vyživujú nielen črevný mikrobióm, ale pri ovsených kúpeľoch, vyživujú aj ten kožný mikrobióm.
Som o tom presvedčená, lebo inak si neviem vysvetliť, akým zázrakom by ovsené kúpele pomáhali ekzematickej pokožke. Je to tak, ovos zvonka, či zvnútra, je protizápalový liek.
Pšeno
Pohánka
Mak
Ej tak-tak, sejú mak. Nemôže chýbať na tradičnom sviatočnom stole. Nemôžete ho nepredstaviť cudzincom, pre ktorých je mak synonymom drogy a u nás sa pestuje slobodne a nevieme si bez neho predstaviť život. Makové rezance, makové pupáky, makovníky, makové rožky a tak ďalej. Keby však bol len chutný. Mak je potravina s najvyšším obsahom vápnika na 100 g! Okrem toho, že obsahuje esenciálne mastné kyseliny a má aj dobre známe upokojujúce účinky na nervovú sústavu (Spi dieťatko spi, že ☺).

Zdroj: unsplash.com
Vlašské orechy
Síce nie sú typicky len naše, ale sú rovnako ako mak, neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. V obdobných pekárskych formách, ako sú spomínané vyššie, alebo aj len tak za hrsť. Bohaté na antioxidanty (A, C, E), omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, makro a mikronutrienty (železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, fosfor, mangán) a tiež pôsobia ako prebiotikum pre črevné baktérie. Takže sú protizápalové.
Takto vyzerá to najlepšie, čo doma máme pre zdravie a silnú imunitu.
Prečítajte si
Leto, teplo, deti
Slnečné žiarenie vo zvýšenej miere môže poškodiť pokožku - môže ju spáliť. Je však potrebné na tvorbu vitamínu D. Nechceme sa spáliť, lenže potrebujeme aj prirodzene vytvorený vitamín D. Ako z toho teda vykľučkovať? Poradí DOKi Katka.
Dávame deťom hranice
Keď naše deti budú vidieť, že my ich prijímame, no zároveň im nedovolíme „skákať nám po hlave“, vezmú to, ako štandardný prístup a budú sa tak časom správať aj oni. S rešpektom voči druhým, no zároveň voči sebe.
Ako pestovať pozitívny vzťah k jedlu od malého malinka
Obstipácia alebo zápcha je problém, ktorý môže veľmi potrápiť naše deti. Prečo vzniká, ako ju ju vie pediater správne diagnostikovať, ale hlavne, ako proti nej úspešne bojovať vám prezradí DOKi Katka.
Obstipácia – zápcha
Obstipácia alebo zápcha je problém, ktorý môže veľmi potrápiť naše deti. Prečo vzniká, ako ju ju vie pediater správne diagnostikovať, ale hlavne, ako proti nej úspešne bojovať vám prezradí DOKi Katka.
Obezita a nadváha detí
Problém s obezitou a nadváhou je očakávateľný dopad súčasne fungujúcej konzumnej spoločnosti. Zmeniť ho môžeme len my rodičia, tým, ako budeme s deťmi žiť, čo im budeme kupovať a ponúkať. A tiež, a to predovšetkým, čo budeme jesť a robiť my.
Bruškové boľačky
Existujú v princípe dve hlavné bábätkovské bruškové boľačky. Sú nimi GER alias dojčenský reflux a dojčenské koliky alebo akási celková nezrelosť tráviaceho traktu, nervovej sústavy a celkovej regulácie. O tom, ako na ne prezradí DOKi Katka.