Kapustnica
Bryndza
Zdroj: unsplash.com
Žinčica
Konopné semienka
Ľanové semienka
Zdroj: unsplash.com
Ovos
Keď už sme pri tých kašiach. Kto z vás nemával ako dieťa pravidelne nepravidelne ovsenú kašu? Je to taká naša slovenská klasika. Pamätám si, ako teraz, že sme si vždy rozprávali o tom, že ovos je pre koníky a pre ich krásnu hrivu. No keby bol len pre koníky!
Ovos by mal byť naozaj pravidelne na našom stole, pretože obsahuje jednak dôležité minerály ako vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík, draslík, ale aj takmer všetky vitamíny rozpustné vo vode (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C) a k tomu aj v tukoch rozpustné vitamíny A a E (preto nám asi mamy zvykli dávať na kašu to maslo, že by sa vstrebali aj tieto vitamíny.
Aby toho nebolo málo, pridám nakoniec tú najväčšiu pecku. Betaglukány – dokázané imunomodulansy, ktoré vyživujú nielen črevný mikrobióm, ale pri ovsených kúpeľoch, vyživujú aj ten kožný mikrobióm.
Som o tom presvedčená, lebo inak si neviem vysvetliť, akým zázrakom by ovsené kúpele pomáhali ekzematickej pokožke. Je to tak, ovos zvonka, či zvnútra, je protizápalový liek.
Pšeno
Pohánka
Mak
Zdroj: unsplash.com
Vlašské orechy
Síce nie sú typicky len naše, ale sú rovnako ako mak, neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. V obdobných pekárskych formách, ako sú spomínané vyššie, alebo aj len tak za hrsť. Bohaté na antioxidanty (A, C, E), omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, makro a mikronutrienty (železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, fosfor, mangán) a tiež pôsobia ako prebiotikum pre črevné baktérie. Takže sú protizápalové.
Takto vyzerá to najlepšie, čo doma máme pre zdravie a silnú imunitu.
Prečítajte si
Aïe, ça fait mal!
Boire ou ne pas boire
Antioxydant dans l’alimentation
Antioxidanty sú rôzne látky rozličnej chemickej štruktúry, ktoré majú jednu spoločnú vlastnosť. Dokážu viazať voľné elektróny. Čo to znamená? Ako ovplyvňujú naše zdravie? A ako si nimi obohatiť nielen jedálniček, ale aj život?