Antioxidanty v strave

Keďže by sme si chceli porozprávať o antioxidantoch v strave, bolo by asi vcelku vhodné, len tak zľahka si vysvetliť, čo to tie antioxidanty vlastne sú.
Antioxidanty sú rôzne látky rozličnej chemickej štruktúry, ktoré majú jednu spoločnú vlastnosť. Dokážu viazať voľné elektróny. Pri rôznych procesoch v tele vznikajú tzv. voľné radikály (obsahujú voľný elektrón), ktoré sú pre naše bunky škodlivé. Častokrát sú práve voľné radikály zbraňami našich bielych krviniek v boji proti vírusom, či baktériám. Avšak tak, ako ničia radikály tieto mikroorganizmy, rovnako môžu ničiť aj telu vlastné bunky. A, aby sa to nedialo, má naše telo k dispozícií antioxidanty, ktoré tieto voľné radikály vychytajú. Keďže ich vychytajú, tým pádom už nemôžu poškodiť naše štruktúry. Zjednodušene povedané, antioxidanty sú veľmi prospešné chemické látky všakovakého druhu, ktoré chránia náš organizmus. Predovšetkým pri zápalových procesoch. Aj preto by sme nimi mali obohacovať náš jedálníček, ak je to, čo len trošku, možné.

Antioxidanty, prítomné v potravinách, koreninách, či nápojoch, môžu mať rozdielnu schopnosť vychytávať voľné radikály a na základe toho sa vytvoril akýsi rebríček antioxidantov podľa ich výkonnosti. Na popredných priečkach sú rastliny z rôznych kútov sveta. Niektoré sú pre nás bežnejšie, niektoré sú skôr exotické a ťažšie dostupné. Vymenujem vám preto hlavne tie, ktoré sú nám známe, príp. sú úplne bežnou súčasťou našej slovenskej kuchyne alebo si ich ráno dáme do šálky.

Zdroj: Pexels.com

Kávové čerešne

Na popredných miestach rebríčka nájdete kávové čerešne. Pretože káva, ktorú pomerne veľká väčšina z nás dospelákov zvykne piť zrána, či poobede, sa vyrába sušením alebo fermentovaním a sušením kávových čerešní. Káva je krík s krásnymi bielymi kvetmi, z ktorých neskôr vzniknú červené bobuľky, kávové čerešne. A tie majú obrovskú antioxidačnú silu. Existuje prášok z tohto ovocia – z dužiny, ktorý je koncetrátom antioxidantov. V princípe je táto dužina odpad, vznikajúci pri výrobe kávových zŕn na praženie a následnú výrobu kávy, ktorú my pijeme. Osobne však verím, že aj kávové zrná majú antioxidačné vlastnosti. Samozrejme, závisí od spôsobu spracovania kávových zŕn a následne aj od prípravy kávy, koľko antioxidantov v nápoji ostane.

Čaj

Ďalším superzdravým nápojom je čaj. Čaj z čajových lístkov. Aj keď, samozrejme, aj naše bylinky sú plné antioxidantov, tu sa však bavíme o čaji z Číny. Záleží predovšetkým od spracovania a prípravy čaju, koľko antioxidantov príjmeme vo finálnom nápoji.

Kakauko

Nápojová čerešnička na záver – kakauko, či horúca čokoláda! Keďže kakao, ako také, je úžasným antioxidantom. Tým pádom, ak bude kvalitné kakao v šálke s mliekom alebo uvarené aj spolu s kakaovým maslom a horúcou vodou do podoby horúcej čokolády alebo bude v tuhej forme tabuľky kvalitnej čokolády, vždy si budete môcť povedať, že robíte niečo pre svoje zdravie.

Klinček a škorica

Aj by som si myslela, že sme s pitím skončili, no zisťujem, že to tak nie je. Lebo na prvých miestach v antioxidačnom rebríčku sa nachádza aj klinček. A nie ďaleko za ním škorica. Už viete? Jasnééééé, varené vínko. Všetci v zime, povinne, vrámci prevencie pred vírusmi – kvalitné červené víno plné polyfenolov (antioxidanty), spolu s klinčekmi a škoricou a máte protizápalovú bombu!… Ak však nepijete alkohol, nezúfajte. Môžete si dať škoricu do kaše alebo si opiecť banán na ghee a dochutiť škoricou. Klinčeky dávame do kapustnice, niekto aj do rajčinovej polievky, zvyknú sa ním ochucovať aj kompóty. Indovia si dávajú klinčeky aj do tzv. birjani ryže. Tak to môžete niekedy skúsiť. Jasmínovú ryžu uvariť s pár klinčekmi a kešu orieškami a následne dochutiť po uvarení opraženou cibuľkou.

Zdroj: Pexels.com

Oregano a iné koreniny

Oregano pozná hádam každý, no možno nie každý vie, že má silné antibakteriálne a antivirotické účinky. Bolo by teda veľmi fajn, keby sa nám podarilo ho zaradiť pravidelne do jedálnička. Ak ho nevieme použiť samostatne, v rámci zmesi provensálskeho korenia, ho môže použiť snáď ktokoľvek. Či už na dusenú zeleninu, na šalátové zmesi, či na mäsko. Použiť sa dá aj do dressingov, či zálievok, komu, ako bude chutiť.

A, ak už doma budete mať kvalitnú zmes provensálskeho korenia, mala by obsahovať aj ďalšie veľmi potentné antioxidanty, ktorými sú rozmarín, tymián, bazalka, príp. aj majoránka. Rozmarínom vieme samostatne dochutiť pečené mäso, či pečené zemiačky. Bazalku si určite každý dá rád do šalátu, najmä čerstvo odrthnutú z kríčka/rastlinky. Aj keď, je pravda, že silneším antioxidanom je v sušenej forme… No, mne osobne, chutí bazalka viac čerstvá.

Majoránku určite nemusím ani predstavovať. Je stálou súčasťou našej tradičnej kuchyne, čo je naozaj fantastické. Pridáva sa do polievok, zemiakových placiek a minule som sa od kamarátky dozvedela, že, keď má choré deti, robí im majoránkový čaj. Pre mňa to bola novinka, ale na východnom Slovensku je to asi úplne bežná prax. Taktiež s tymiánovým čajom. Veru, musím najbližšie na deťoch vyskúšať takúto medecínku. Lebo logiku to má a vraj s medom aj chuť 😉

 

Pomerne obyčajným sa môže zdať kmín, resp. rasca. Aj ten je na moju radosť prirodzenou súčasťou našej kuchyne. Akosi automaticky ho pridávame do polievok, k vareným zemiakom, na pečené mäsko, ku kapustičke. Jednoducho je s nami na pravidelnej báze a tak je to správne a dobré pre naše zdravie. Pokračujme v tom.

 

Rovnako treba pokračovať aj v pridávaní petržlenovej vňaťky do vývarov a polievok. Možno by sme mohli navýšiť jeho využitie aj v studenej kuchyni. Natrhať ho, kde-tu do šalátu, do dákej nátierky, či dresingu. Okrem množstva antioxidantov (zase) má aj veľa vápnika, železa, obsahuje vitamín C, skoro všetky vitamíny B a ďalšie minerály a vitamíny. 

Mäta

S mätou je to u nás podobné. Nielenže ju určite všetci poznáte a nejeden z vás si s veľkou pravdepodobnosťou občas uvarí mätový čaj. Čo je však ešte lepšie, že nám mäta rastie takmer v každom lese. Bývala som určité obdobie v Skalici. Stačilo mi vyjsť bicyklom polhodinku do Skalických hôr a z oboch strán lemovala cestu nádherne voňajúca mäta. Ešte teraz ju cítim. A keď si uvedomím, že tak úžasný liek máme na dosah ruky a, zadarmo, vravím si, akí sme my bohatí. Také poklady kúsok od domu…

Šípky

Ďalšou rastlinou, tentokrát kríkom, ktorý nám zdarma rastie pri lesoch a, ktorý v sebe ukrýva zlato v podobe vitamínu C a ďalších antioxidantov, sú šípky. Len ich treba nechať zmrznúť, a potom po zmäknutí nazbierať a urobiť džem, či uvariť si výživný čaj. Práve v tej Skalici, nám kolegyňa v práci z času na čas urobila čerstvý hustý šípkový čaj… Nuž, chuťové spomienky sú raz najintenzívnejšie…  

Zdroj: Pexels.com

A keď dostanete, pre zmenu, chuť na ázijskú kuchyňu, vedzte, že zázvor a kurkuma, sú tiež protizápalové koreniny. Okrem skvelej chute, ktorú dodajú jedlu, majú aj liečivý vplyv na náš organizmus. Lebo mu dodajú, čo? No predsa ANTIOXIDANTY ☺  

Prečítajte si

Aïe, ça fait mal!

Boire ou ne pas boire

Antioxidanty sú rôzne látky rozličnej chemickej štruktúry, ktoré majú jednu spoločnú vlastnosť. Dokážu viazať voľné elektróny. Čo to znamená? Ako ovplyvňujú naše zdravie? A ako si nimi obohatiť nielen jedálniček, ale aj život?

Maladie coeliaque

Engins alimentaires