Antioxidanty, prítomné v potravinách, koreninách, či nápojoch, môžu mať rozdielnu schopnosť vychytávať voľné radikály a na základe toho sa vytvoril akýsi rebríček antioxidantov podľa ich výkonnosti. Na popredných priečkach sú rastliny z rôznych kútov sveta. Niektoré sú pre nás bežnejšie, niektoré sú skôr exotické a ťažšie dostupné. Vymenujem vám preto hlavne tie, ktoré sú nám známe, príp. sú úplne bežnou súčasťou našej slovenskej kuchyne alebo si ich ráno dáme do šálky.
Zdroj: Pexels.com
Kávové čerešne
Čaj
Kakauko
Klinček a škorica
Zdroj: Pexels.com
Oregano a iné koreniny
A, ak už doma budete mať kvalitnú zmes provensálskeho korenia, mala by obsahovať aj ďalšie veľmi potentné antioxidanty, ktorými sú rozmarín, tymián, bazalka, príp. aj majoránka. Rozmarínom vieme samostatne dochutiť pečené mäso, či pečené zemiačky. Bazalku si určite každý dá rád do šalátu, najmä čerstvo odrthnutú z kríčka/rastlinky. Aj keď, je pravda, že silneším antioxidanom je v sušenej forme… No, mne osobne, chutí bazalka viac čerstvá.
Majoránku určite nemusím ani predstavovať. Je stálou súčasťou našej tradičnej kuchyne, čo je naozaj fantastické. Pridáva sa do polievok, zemiakových placiek a minule som sa od kamarátky dozvedela, že, keď má choré deti, robí im majoránkový čaj. Pre mňa to bola novinka, ale na východnom Slovensku je to asi úplne bežná prax. Taktiež s tymiánovým čajom. Veru, musím najbližšie na deťoch vyskúšať takúto medecínku. Lebo logiku to má a vraj s medom aj chuť 😉
Pomerne obyčajným sa môže zdať kmín, resp. rasca. Aj ten je na moju radosť prirodzenou súčasťou našej kuchyne. Akosi automaticky ho pridávame do polievok, k vareným zemiakom, na pečené mäsko, ku kapustičke. Jednoducho je s nami na pravidelnej báze a tak je to správne a dobré pre naše zdravie. Pokračujme v tom.
Rovnako treba pokračovať aj v pridávaní petržlenovej vňaťky do vývarov a polievok. Možno by sme mohli navýšiť jeho využitie aj v studenej kuchyni. Natrhať ho, kde-tu do šalátu, do dákej nátierky, či dresingu. Okrem množstva antioxidantov (zase) má aj veľa vápnika, železa, obsahuje vitamín C, skoro všetky vitamíny B a ďalšie minerály a vitamíny.
Mäta
Šípky
Zdroj: Pexels.com
Prečítajte si
Aïe, ça fait mal!
Boire ou ne pas boire
Antioxydant dans l’alimentation
Antioxidanty sú rôzne látky rozličnej chemickej štruktúry, ktoré majú jednu spoločnú vlastnosť. Dokážu viazať voľné elektróny. Čo to znamená? Ako ovplyvňujú naše zdravie? A ako si nimi obohatiť nielen jedálniček, ale aj život?