Antioxidanty, prítomné v potravinách, koreninách, či nápojoch, môžu mať rozdielnu schopnosť vychytávať voľné radikály a na základe toho sa vytvoril akýsi rebríček antioxidantov podľa ich výkonnosti. Na popredných priečkach sú rastliny z rôznych kútov sveta. Niektoré sú pre nás bežnejšie, niektoré sú skôr exotické a ťažšie dostupné. Vymenujem vám preto hlavne tie, ktoré sú nám známe, príp. sú úplne bežnou súčasťou našej slovenskej kuchyne alebo si ich ráno dáme do šálky.

Zdroj: Pexels.com
Kávové čerešne
Čaj
Kakauko
Klinček a škorica

Zdroj: Pexels.com
Oregano a iné koreniny
A, ak už doma budete mať kvalitnú zmes provensálskeho korenia, mala by obsahovať aj ďalšie veľmi potentné antioxidanty, ktorými sú rozmarín, tymián, bazalka, príp. aj majoránka. Rozmarínom vieme samostatne dochutiť pečené mäso, či pečené zemiačky. Bazalku si určite každý dá rád do šalátu, najmä čerstvo odrthnutú z kríčka/rastlinky. Aj keď, je pravda, že silneším antioxidanom je v sušenej forme… No, mne osobne, chutí bazalka viac čerstvá.
Majoránku určite nemusím ani predstavovať. Je stálou súčasťou našej tradičnej kuchyne, čo je naozaj fantastické. Pridáva sa do polievok, zemiakových placiek a minule som sa od kamarátky dozvedela, že, keď má choré deti, robí im majoránkový čaj. Pre mňa to bola novinka, ale na východnom Slovensku je to asi úplne bežná prax. Taktiež s tymiánovým čajom. Veru, musím najbližšie na deťoch vyskúšať takúto medecínku. Lebo logiku to má a vraj s medom aj chuť 😉
Pomerne obyčajným sa môže zdať kmín, resp. rasca. Aj ten je na moju radosť prirodzenou súčasťou našej kuchyne. Akosi automaticky ho pridávame do polievok, k vareným zemiakom, na pečené mäsko, ku kapustičke. Jednoducho je s nami na pravidelnej báze a tak je to správne a dobré pre naše zdravie. Pokračujme v tom.
Rovnako treba pokračovať aj v pridávaní petržlenovej vňaťky do vývarov a polievok. Možno by sme mohli navýšiť jeho využitie aj v studenej kuchyni. Natrhať ho, kde-tu do šalátu, do dákej nátierky, či dresingu. Okrem množstva antioxidantov (zase) má aj veľa vápnika, železa, obsahuje vitamín C, skoro všetky vitamíny B a ďalšie minerály a vitamíny.
Mäta
Šípky

Zdroj: Pexels.com
Prečítajte si
Zavádzanie príkrmov
Po období výlučne mliečnej výživy, začíname podávať bábätku tuhú stravu. tzv. príkrmy. DOKi Katka vám vysvetlí kedy s príkrmami začať, aké potraviny sú pre vaše dieťa vhodné a ktorým sa vyvarovať. Skrátka dozviete sa všetko, čo o príkrmoch potrebujete vedieť.
Jednotlivé obdobia psychomotorického vývoja v prvom roku života
Ako sa vyvíja vaše bábätko počas jednotlivých mesiacov života? Kedy a ako mu pomôcť a kedy naopak byť iba pozorovateľ? V novom blogu zistíte, aké pohybové úspechy by malo získať vaše bábätko počas intenzívneho prvého roku života.
Psychomotorický vývoj v prvom roku života vo všeobecnosti
Nielen v počiatočnom období, ale aj ďalšie mesiace je dôležité, čo s dieťatkom robíme alebo niekedy práve naopak nerobíme. Prečítajte si o psychomotorickom vývoji v prvom roku života, o symetrickosti pohybov či o ich postupnosti.
Vdýchnutie cudzieho telesa a laryngitída
Viete aký je rozdiel medzi vdýchnutím cudzieho telesa a laryngitídou? Viete ako postupovať pri oboch situáciách? V novom blogu vás DOKi Katka naučí účinne vyriešiť útrapy vášho dieťatka, ktoré môžu nastať veľmi nečakane.
Knižky o stravovaní detí
Zaujíma vás ako prispôsobiť dojčenskú stravu rodine? Viete, aké sú výživové hodnoty jednotlivých potravín? V článku o knihách o detskom stravovaní vám poradíme aj takú, v ktorej nájdete dôvod, prečo čítať zloženie potravinových výrobkov.
Novorodenec II.
Vysvetlíme vám najčastejšie ťažkosti, ktoré novorodenec môže prvé týždne života mať a, ako sa mu dá pomôcť. Čo pre jeho lepší budúci život môžete urobiť už od prvých okamihov po pôrode, čo robiť pre seba a ako si užiť prvé spoločné chvíle.