Antioxidanty, prítomné v potravinách, koreninách, či nápojoch, môžu mať rozdielnu schopnosť vychytávať voľné radikály a na základe toho sa vytvoril akýsi rebríček antioxidantov podľa ich výkonnosti. Na popredných priečkach sú rastliny z rôznych kútov sveta. Niektoré sú pre nás bežnejšie, niektoré sú skôr exotické a ťažšie dostupné. Vymenujem vám preto hlavne tie, ktoré sú nám známe, príp. sú úplne bežnou súčasťou našej slovenskej kuchyne alebo si ich ráno dáme do šálky.

Zdroj: Pexels.com
Kávové čerešne
Čaj
Kakauko
Klinček a škorica

Zdroj: Pexels.com
Oregano a iné koreniny
A, ak už doma budete mať kvalitnú zmes provensálskeho korenia, mala by obsahovať aj ďalšie veľmi potentné antioxidanty, ktorými sú rozmarín, tymián, bazalka, príp. aj majoránka. Rozmarínom vieme samostatne dochutiť pečené mäso, či pečené zemiačky. Bazalku si určite každý dá rád do šalátu, najmä čerstvo odrthnutú z kríčka/rastlinky. Aj keď, je pravda, že silneším antioxidanom je v sušenej forme… No, mne osobne, chutí bazalka viac čerstvá.
Majoránku určite nemusím ani predstavovať. Je stálou súčasťou našej tradičnej kuchyne, čo je naozaj fantastické. Pridáva sa do polievok, zemiakových placiek a minule som sa od kamarátky dozvedela, že, keď má choré deti, robí im majoránkový čaj. Pre mňa to bola novinka, ale na východnom Slovensku je to asi úplne bežná prax. Taktiež s tymiánovým čajom. Veru, musím najbližšie na deťoch vyskúšať takúto medecínku. Lebo logiku to má a vraj s medom aj chuť 😉
Pomerne obyčajným sa môže zdať kmín, resp. rasca. Aj ten je na moju radosť prirodzenou súčasťou našej kuchyne. Akosi automaticky ho pridávame do polievok, k vareným zemiakom, na pečené mäsko, ku kapustičke. Jednoducho je s nami na pravidelnej báze a tak je to správne a dobré pre naše zdravie. Pokračujme v tom.
Rovnako treba pokračovať aj v pridávaní petržlenovej vňaťky do vývarov a polievok. Možno by sme mohli navýšiť jeho využitie aj v studenej kuchyni. Natrhať ho, kde-tu do šalátu, do dákej nátierky, či dresingu. Okrem množstva antioxidantov (zase) má aj veľa vápnika, železa, obsahuje vitamín C, skoro všetky vitamíny B a ďalšie minerály a vitamíny.
Mäta
Šípky

Zdroj: Pexels.com
Prečítajte si
Obezita a nadváha detí
Problém s obezitou a nadváhou je očakávateľný dopad súčasne fungujúcej konzumnej spoločnosti. Zmeniť ho môžeme len my rodičia, tým, ako budeme s deťmi žiť, čo im budeme kupovať a ponúkať. A tiež, a to predovšetkým, čo budeme jesť a robiť my.
Obstipácia – zápcha
Obstipácia alebo zápcha je problém, ktorý môže veľmi potrápiť naše deti. Prečo vzniká, ako ju ju vie pediater správne diagnostikovať, ale hlavne, ako proti nej úspešne bojovať vám prezradí DOKi Katka.
Bruškové boľačky
Existujú v princípe dve hlavné bábätkovské bruškové boľačky. Sú nimi GER alias dojčenský reflux a dojčenské koliky alebo akási celková nezrelosť tráviaceho traktu, nervovej sústavy a celkovej regulácie. O tom, ako na ne prezradí DOKi Katka.
Meningokoková nočná mora
Meningokok je strašiak všetkých rodičov. Pekne po poriadku vám DOKi Katka vysvetlí, čo je meningokok zač a kde sa s ním môžeme stretnúť. Reálne nás táto guľatá baktéria ohrozuje alebo je pravdepodobnosť nákazy minimálna?
Nepovinné očkovanie
Očkovania v detskom veku sú niektoré povinné podľa tzv. očkovacieho kalendára, a potom je niekoľko takých, ktoré sú dobrovoľné. DOKi Katka vám predstaví možnosti očkovaní proti rôznym chorobám a na vás ostáva rozhodnutie či áno alebo nie.