Kapustnica
Bryndza

Zdroj: unsplash.com
Žinčica
Konopné semienka
Ľanové semienka

Zdroj: unsplash.com
Ovos
Keď už sme pri tých kašiach. Kto z vás nemával ako dieťa pravidelne nepravidelne ovsenú kašu? Je to taká naša slovenská klasika. Pamätám si, ako teraz, že sme si vždy rozprávali o tom, že ovos je pre koníky a pre ich krásnu hrivu. No keby bol len pre koníky!
Ovos by mal byť naozaj pravidelne na našom stole, pretože obsahuje jednak dôležité minerály ako vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík, draslík, ale aj takmer všetky vitamíny rozpustné vo vode (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C) a k tomu aj v tukoch rozpustné vitamíny A a E (preto nám asi mamy zvykli dávať na kašu to maslo, že by sa vstrebali aj tieto vitamíny.
Aby toho nebolo málo, pridám nakoniec tú najväčšiu pecku. Betaglukány – dokázané imunomodulansy, ktoré vyživujú nielen črevný mikrobióm, ale pri ovsených kúpeľoch, vyživujú aj ten kožný mikrobióm.
Som o tom presvedčená, lebo inak si neviem vysvetliť, akým zázrakom by ovsené kúpele pomáhali ekzematickej pokožke. Je to tak, ovos zvonka, či zvnútra, je protizápalový liek.
Pšeno
Pohánka
Mak
Ej tak-tak, sejú mak. Nemôže chýbať na tradičnom sviatočnom stole. Nemôžete ho nepredstaviť cudzincom, pre ktorých je mak synonymom drogy a u nás sa pestuje slobodne a nevieme si bez neho predstaviť život. Makové rezance, makové pupáky, makovníky, makové rožky a tak ďalej. Keby však bol len chutný. Mak je potravina s najvyšším obsahom vápnika na 100 g! Okrem toho, že obsahuje esenciálne mastné kyseliny a má aj dobre známe upokojujúce účinky na nervovú sústavu (Spi dieťatko spi, že ☺).

Zdroj: unsplash.com
Vlašské orechy
Síce nie sú typicky len naše, ale sú rovnako ako mak, neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. V obdobných pekárskych formách, ako sú spomínané vyššie, alebo aj len tak za hrsť. Bohaté na antioxidanty (A, C, E), omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, makro a mikronutrienty (železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, fosfor, mangán) a tiež pôsobia ako prebiotikum pre črevné baktérie. Takže sú protizápalové.
Takto vyzerá to najlepšie, čo doma máme pre zdravie a silnú imunitu.
Prečítajte si
Zavádzanie príkrmov
Po období výlučne mliečnej výživy, začíname podávať bábätku tuhú stravu. tzv. príkrmy. DOKi Katka vám vysvetlí kedy s príkrmami začať, aké potraviny sú pre vaše dieťa vhodné a ktorým sa vyvarovať. Skrátka dozviete sa všetko, čo o príkrmoch potrebujete vedieť.
Jednotlivé obdobia psychomotorického vývoja v prvom roku života
Ako sa vyvíja vaše bábätko počas jednotlivých mesiacov života? Kedy a ako mu pomôcť a kedy naopak byť iba pozorovateľ? V novom blogu zistíte, aké pohybové úspechy by malo získať vaše bábätko počas intenzívneho prvého roku života.
Psychomotorický vývoj v prvom roku života vo všeobecnosti
Nielen v počiatočnom období, ale aj ďalšie mesiace je dôležité, čo s dieťatkom robíme alebo niekedy práve naopak nerobíme. Prečítajte si o psychomotorickom vývoji v prvom roku života, o symetrickosti pohybov či o ich postupnosti.
Vdýchnutie cudzieho telesa a laryngitída
Viete aký je rozdiel medzi vdýchnutím cudzieho telesa a laryngitídou? Viete ako postupovať pri oboch situáciách? V novom blogu vás DOKi Katka naučí účinne vyriešiť útrapy vášho dieťatka, ktoré môžu nastať veľmi nečakane.
Knižky o stravovaní detí
Zaujíma vás ako prispôsobiť dojčenskú stravu rodine? Viete, aké sú výživové hodnoty jednotlivých potravín? V článku o knihách o detskom stravovaní vám poradíme aj takú, v ktorej nájdete dôvod, prečo čítať zloženie potravinových výrobkov.
Novorodenec II.
Vysvetlíme vám najčastejšie ťažkosti, ktoré novorodenec môže prvé týždne života mať a, ako sa mu dá pomôcť. Čo pre jeho lepší budúci život môžete urobiť už od prvých okamihov po pôrode, čo robiť pre seba a ako si užiť prvé spoločné chvíle.